Pastravaria La Cimpoesu

Povestea noastra

In centrul atentiei sunt preparatele taranesti in gospodarie. Este adevarat ca, dincolo de orice sarbatoare, unde primeaza atmosfera mirifica a acesteia, incarcata de credinta, de smerenie, de hrana spirituala se afla intotdeauna si o recompensa materiala, o agapa, o masa care-i da trupului forta necesara supravietuirii. Aceasta masa variaza de la tara la tara, reflectand cultura tarii in care este celebrata, de aceea, la noi, preparatele traditionale sunt nelipsite de pe masa de Pasti, de Craciun, dar si de la alte sarbatori. Nelipsite sunt si produsele din carne de porc, peste, iepure si ratele afumate.

Cum sufletul are nevoie de hrana duhovniceasca, prin spovedanie si impartasanie cu trupul si sangele Domnului, prin jertfa Mantuitorului care se daruieste spre hrana in chip material si duhovnicesc prin Sfanta Euharistie si Rugaciunea staruitoare, la fel si trupul, care este supus pacatului, are nevoie de hrana pentru a supravietui. Hrana este necesara si indispensabila vietii, marturie fiind chiar Sfanta Scriptura, care ne arata in minunile savarsite de Mantuitor asupra naturii inconjuratoare, ca, Iisus, care cunoaste nevoile oamenilor, ii ajuta in diferite imprejurari, folosindu-si puterea dumnezeiasca. De aceea intervine in chip minunat asupra naturii, ajutandu-i pe oameni, stiind foarte bine ca la Nunta din Cana Galileei preface apa in vin, apoi inmulteste paine si pestii – pentru a da hrana trupeasca oamenilor, dupa ce, mai intai, a saturat multimile cu hrana cuvantului lui Dumnezeu, care ajuta pe om sa inteleaga rostul vietii sale pe pamant si viitorul sau ceresc.

Prin ceea ce facem ne propunem sa va alintam trupurile cu hrana trupeasca, dar nu cu orice fel de bucate, ci cu alimente din gospodaria traditionala.

Pentru ca tot am amintit de bucate facem o incursiune in bucataria pur romaneasca din restaurantul nostru, bucatarie in care mesterii bucatari gatesc dupa retete traditionale, folosind produse autentice, asa cum erau in casa bunicilor sau in casa parinteasca, cu retete bine transmise din tata-n fiu, care fac ca papilele gustative sa se intoarca la vremuri reale, timpuri in care se manca sanatos.

Despre aceste timpuri au vorbit si marii scriitori, care, parca anticipau ca… o data vor diparea toate acestea si, atunci, au lasat marturie de viata reala, traita autentic, la maxim, in operele lor, despre mesele copioase si imbelsugate unde vinul curgea la ospete. Despre toate acestea ne vorbeste, atat Creanga, Sadoveanu, Rebreanu si multi altii, care, zau, daca ar fi trait si astazi ar fi murit de foame cu „fast-food-urile”, incat nici imaginatia nu le-ar mai fi functionat.

Cine a trait aceste timpuri stie foarte bine la ce ma refer, iar cine nu, generatia mai tanara, care este obisnuita cu altfel de produse tip „fast-food”, are timp sa descopere gastronomia sanatoasa pe care o onoram prin ceea ce facem noi.

Sunt un om interesat de toate acestea, de produse naturale, un continuator de traditie culinara originar din comuna Mircesti, Judetul Iasi, un om care, inainte de toate am prim plan cumparatorul, adaptand produsele, gustul, condimentul dupa preferinta Domniei Sale.

Trebuie sa va marturisesc ca la Mircesti aveti de toate: incepand de la carnuri care sfaraie in afumatori, de la branza proaspata cu gust autentic, de la diferite specii de vinuri care pot fi combinate in functie de alimentele consumate, ratele si curcanii afumati care te imbie la o masa copioasa, invitandu-te sa dai curs unei atmosfere de sarbatoare, unde se mananca bine si sanatos.

In fiecare zi, pun pe masa celor iubitori de produse taranesti – pastrama de oaie, carnati de oaie, pastrama de vita si carnati de vita, carnati de porc, carne de porc de diferite sortimente si preparate, printre care amintim – cotlet afumat, ceafa afumata, sunculita, carnaciori, iar, din vita, cu pricepere si rabdare, pregatim pastrama de vita si carnatii de vita.

Din oaie, pregatim, conform retetei specifice stramosilor, delicioasa pastrama de oaie, pe care nu o putem inlocui cu nimic pe lumea aceasta.

Retetele pe care le aplicam produselor noastre tin cont de preferintele clientilor, clienti pe care mi i-am apropiat in decursul celor peste zece ani de activitate.

Atat eu, cat si clientii mei suntem adeptii consumului produselor autentice romanesti pe care le sustinem prin realizarea, cumpararea si incurajarea consumului acestora, pentru ca, doar asa sustinem economia romaneasca, creand locuri de munca si chiar mai mult decat atat – impreuna tinem la sanatatea noastra.